COM ES EL BARRI?




LA ROTONDA



    La historia del barri de Sant Gervasi de Cassoles  (ver video) 




        Història del barri de Sant Gervasi - La Bonanova
         

        L'antic municipi de Sant Gervasi de Cassolas, annexionat a Barcelona el 1897, s'estenia per una bona part de l'antic districte III de Barcelona, ​​al nord-oest de la ciutat, entre els municipis, abans també independents, de Sarrià, Les Corts de Sarrià, Gràcia i Horta.







Plànol de Sant Gervasi



   
        L'antic Terme de Sant Gervasi de Cassoles estava Situat als vessants del Tibidabo, entre la serra i el pla. La seva  geografia accidentada per rieres, torrents i turons explica que és mantingues amb  escassa població durante molts anys i que no tingues un Nucli potent. El nom vaig provar de una petita església rural sota l'advocació de Sant Gervasi. Pel que fa a l'topònim Cassoles, s'a interpretat com contracció de "cases sols". A l'segle X formava part del terme de Sarrià, Fins que en 1714 va ser Declarat municipi autònom. El su primer ajuntament és vaig constituir el 1727. El 1897 va ser annexionat a Barcelona.

 A mitjans del sigloXIX,  Sant Gervasi va ser descobert per la burgesia barcelonina i van Començar els primeres urbanitzacions. Propietaris com Mandri o Ganduxer van posar a els seus noms a uns quants dels Carrers que obrien. En poc més d'cinquanta anys va deixar de ser un petit poble camperol i és va convertir en una zona residencial amb antigues cases pairals, Vil·les d'estiueig, cases de menestrals, convents i colegis religiosos, artesans i petits rendistes.


Aquest caràcter és manté encara en bona mesura a la part alta del barri, coneguda com la Bonanova, si bé moltes torres han estat substituïdes per blocs de pisos d'alt standing. Uns quants dels edificis restaurats destacats del barri són el de la Rotonda, el del Frare Blanc i el de Bellesguard, Aquest darrer obra de Gaudí. Altres elements urbans remarcables són el cementiri de Sant Gervasi, a els jardins de la Tamarita, dissenyats per Rubió i Tudurí a l'any 1918 en una finca privada i inaugurats com a parc público al 1994, o l'antiga fàbrica Casacuberta, obra de Josep Domènech i Estapà , rehabilitada i recentment complementada amb un nou edifici com a Museu de la Ciència.






Plaça Joaquim Folguera




        El nom de Sant Gervasi correspon a l'advocació d'una primitiva capella rural o església, nomenada ja en 987 (en realitat l'advocació era als sants Gervasi i Protasi, bessons màrtirs).    
      
        L'origen de Cassoles és més incert i podrà: D'un derivat de "cases aïllades" sumat a "soles" (el fogatge -impost directe creat per Pedro IV d'Aragó- de 1359 ens parla de només set cases). Així, es tractaria d'una contracció cases aïllades + soles: Cassoles. De la possible existència d'unes bòbiles que feien cassoles. 

       De casules (cases petites, que van ser nomenades com Cassoles pel rector Gaietà Llaró, en contestar el 1789 al qüestionari que va fer Francisco de Zamora). El 1789 la majoria de les cases eren masies aïllades envoltades de boscos, camps i vinyes; els cultius eren principalment de secà i hi havia sis parelles de bous per llaurar la terra; les explotacions principals eren de blat, ordi i mill. La capella dels Sants Gervasi i Protasi ha mantingut el seu emplaçament original (on hi ha l'església de la Bonanova), i fins al segle XVIII l'advocació principal, ja que es va afegir un altar amb una imatge de la Mare de Deu dels Afortunats o de la Bonanova, que va desplaçar el culte als sants mellizos. Al voltant de l'església i del camí que desembocava en la mateixa (actual carrer de Sant Gervasi de Cassoles) es va formar el primitiu nucli del poble.

      Actualment l'antic nucli de Sant Gervasi de Cassoles es troba dividit en dos barris del districte de Sarrià-Sant Gervasi anomenats: Sant Gervasi-la Bonanova i Sant Gervasi-Galvany. La part més antiga i central de Sant Gervasi de Cassoles es troba al barri de Sant Gervasi - la Bonanova, al sector de Sant Gervasi d'aquest barri, ia Sant Gervasi-Galvany es troba la part més baixa de l'antic municipi




Qué es l´´ Associació de veïns de Santa Gervasi?

"Nosaltres sempre hi hem estat, hi son i hi serem"








GENT DE SARRIÀ-SANT GERVASI

Lluís Arboix: «Sant Gervasi ha de recuperar la vida social (2012)

Del poble de Sant Gervasi de Cassoles que va absorbir la gran Barcelona gairebé no en queda res. Les cases antigues han deixat pas a una gran densitat de vivendes, a canvi s'han recuperat parcs i equipaments i ara es vol rescatar la consciència veïnal. En aquesta tasca està implicat Lluís Arboix (Barcelona, 1941), president de l'Associació de Veïns de l'antic Sant Gervasi de Cassoles, que es va mudar a aquest barri als 25 anys i acabat de casar.

-¿Quin va ser el motiu que el va portar a involucrar-se en les reivindicacions veïnals?

-Fa 46 anys que visc en aquest barri. De mica en mica vas coneixent els veïns, fas amics i això, en el meu cas, em va portar a entrar a l'entitat. Va ser fa 20 anys. En aquell temps, les associacions teníem la capacitat d'organitzar els objectors de consciència, els que no feien el servei militar, i destinar-los a tasques socials. Cinquanta objectors van participar en una enquesta sobre la gent gran del barri. Això va ser el primer que es va fer quan vaig entrar a l'entitat.

-¿Què queda de l'antic poble de Sant Gervasi de Cassoles?

-Pràcticament res, s'ha de reconèixer. Ara, dia a dia, intentem recuperar l'esperit de barri. Una bona part de tot el que era vell s'ha tirat.

-¿Costa implicar els joves en les activitats que porta a terme el moviment veïnal?

-Molt. Per això, nosaltres estem enfocant les activitats per a la gent a partir de mitjana edat cap amunt. Els joves tenen els seus propis casals i allà poden realitzar les seves activitats.

-Sant Gervasi-la Bonanova té fama de ser un barri acomodat i amb poca vida...

-Sarrià té més animació. Per això creiem que Sant Gervasi ha de recuperar la vida social. Té un nucli que té ambient de barri, però aquí no hi ha cines ni teatres. En canvi, hem fet moltes altres coses com recuperar els jardins de la Tamarita, que els diumenges estan plens de nens. El mateix ha passat amb el centre cívic Vil·la Florida i l'any que ve podrem disfrutar de la nova biblioteca Joan Maragall.

-¿Quin és el seu racó preferit d'a- quest barri?

-La plaça de la Bonanova. És un lloc emblemàtic que es va arreglar i actualment és una plaça de veritat, on se celebren festes i hi ha activitats lúdiques. Aquesta plaça i la de Frederic Soler són els llocs on hi ha relació veïnal.

-¿Què és el més desconegut de Sant Gervasi-la Bonanova?

-Segurament el mateix que, per exemple, desconec jo de la Dreta de l'Eixample. No tenim cap secret amagat. Potser a l'estar a prop del Tibidabo tenim dos graus menys de temperatura. És un barri més fred però amb aire menys contaminat, l'efecte hivernacle queda més avall.
-¿Què troben a faltar els veïns?

-Molts equipaments. De fet encara no hi ha cap biblioteca, tot i que tindrem la Joan Maragall, que estarà finalitzada l'any 2013. Per exemple, el Centre Cívic Vil·la Florida ha canviat el barri i ha creat un entorn que no teníem, on en el futur és possible que portem a terme més activitats ciutadanes, com sardanes. Volem ubicar Sant Gervasi.

-Les obres de la línia 9 del metro, la futura estació del Putxet, estan paralitzades ¿Quina repercussió tindrà aquesta decisió al barri?

-Els treballs teòricament estan ajornats i ara s'ha dissenyat un pla de remodelació de la plaça de Joaquim Folguera. La zona on hi havia d'haver l'estació en aquests moments és un forat enorme, però es tornarà a tapar i s'hi crearà un jardí i també una zona arbrada, fins que hi torni a haver prou diners per poder continuar els treballs de construcció de la línia 9. De tota manera als veïns no ens obsessiona tenir metro. Als comerciants, potser sí, perquè creuen que aquest transport farà que tinguin més clients. Personalment dubto que la gent del barri agafi el metro per anar a l'aeroport. Seguiran agafant un taxi, com han fet sempre.

-¿Què és el millor de Sant Gervasi-la Bonanova?

-Potser la varietat de comerç, ja que tenim de tot i, a més a més, molt a prop. Hi ha dos eixos comercials importants: Muntaner i Balmes, amb accés fàcil per anar de compres. Disposen d'una comunicació relativament bona.







Dades del Districte de Sarriá - Sant Gervasi  (2016)
Barcelona districte V.svg
Superficie: 20,09 km²  



Població (2016)

148.026 habitants 




Regidor

Jaume Asens i Llodrà

Densidat

7.225,40 hab/km² 

 
 Barris amb el seu (nº)